Hurá, ideme zatepliť.

V dome, byte kde strávime viac ako 12 hodín denne chceme sa cítiť pohodlne. Komfort v súkromí, ale ovplyvňuje dôležitý faktor a to je cena energií. Začíname komunikovať o danom probléme v rodine v práci. Oči, uši máme otvorené aj v oblasti mediálnych správ v danej problematike. Spočítame úspory a začneme podnikať.

Prvé vymeníme okná. Nájdeme čo najlacnejšieho predajcu okien v okolí a vymeníme. Tie čo nám veľa „vetrali“ za nové. Sme spokojní. Zadržiavajú nám nie len teplo, ale aj hluk. Ďalej sme sa dopočuli o dôležitosti zateplení. Veď zateplili aj susedovci i švagor, tvrdili že je to dobré. Tak posledné úspory dáme za zateplenie. Určite ušetríme na energii.

Naozaj, dodávatelia energií, nám vracajú peniaze. Perfektne sme spravili, poradíme ďalej.

Po niekoľkých rokoch zistíme, že sa v našich príbytkoch necítime dobre. Pestujeme si v rohoch vonkajších stien plesne a po obvode okien a balkónových dverí nám steká voda. Prečo? Veď sme podnikli všetky kroky o ktorých počujeme zo všetkých strán. Vymenili sme okná, zateplili a šetríme už aj energie.

Pekne poriadku. Keď cítime nejakú bolesť ideme k lekárovi ten určí diagnózu a lieči. Určil nám niekto, diagnózu stavu nášho bytu, domu? Zmeral (nie popozeral) nám niekto tepelnoizolačné vlastnosti nášho príbytku? Zmeral nám niekto našu vlhkosť a prúdenie vzduchu? Na to aby sme sa cítili dobre v našich bytoch, domoch, je potrebná rovnováha teploty, vlhkosti a prúdenia vzduchu. Ako náhle, je jeden faktor narušený, vzniká pocitový, potom technický a samozrejme zdravotný problém.

Tento článok nie je zameraný proti zatepľovaniu, ani výmene okien. Technické riešenie našich bytov a domov, z dôvodov šetrenia energií, je veľmi dôležité. Je potrebné však technické zásahy do našich bytov, domov konzultovať s odborníkmi v danej oblasti. Ak zanedbáme „diagnostiku choroby“ a určíme nesprávny spôsob „liečby“ môže to mať trvalé následky pre naše zdravie.

Toto sú skúsenosti z merania tepelnoizolačných vlastností bytov a domov, po viacročnom užívaní nekvalitného zateplenia a nekvalitne vyrobených a inštalovaných okien. Je len na škodu, prečo tomuto nepredchádzame včas. To znamená, že nedáme si zistiť (diagnostikovať) náš byt alebo dom a nevyberieme dodávateľa s dobrými preferenciami v oblasti kvality materiálov a služieb. Alebo nám je to jedno kam idú naše úspory?

Na permanentnú kontrolu vlhkosti v dome môžte použiť teplomer a vlhkomer DTH Comfort Control. Viac informácií sa dočítate aj v článku Vlhkosť v byte, čo s ňou?. O zdravotných rizikách hovorí článok Alergia a plesne. Ideálny nástroj na kontrolu zateplenia a hľadanie rizikových miest pre vznik plesní je termokamera. Video sály a obecenstva zobrazuje postupné ohrievanie sa miestnosti.

Ing. Igor Kadlec, TSU Piešťany

Technický skúšobný ústav Piešťany, Krajinská cesta 9, 921 01 Piešťany

Tel.:033-7957169

e-mail: metrolog@tsu.sk
internet: www.tsu.sk

Vyberte si vetracieho asistenta

Tento produkt bol pridaný do porovnávacej tabuľky.

Webové stránky spoločnosti Elso Philips Service používajú súbory cookies na svoju správnu funkciu a pre zabezpečenie lepších služieb pre Vás.